DOLAR

32,5038$% 0.08

EURO

34,7826% -0.12

GRAM ALTIN

2.496,26%0,50

ÇEYREK ALTIN

4.252,00%0,18

TAM ALTIN

16.908,00%-0,09

BİTCOİN

2071549฿%3.80388

a

Mevduat Faiz Oranları Nasıl Hesaplanır?

Bu yazımızda sizlere bankaların mevduat faiz oranları nasıl hesaplanır? bu konuya değineceğiz. Malum son zamanlarda yükselen dolar ve banka faizlerinde dalgalanmalar olmaktadır. Bu sebeple elimizden geldikçe sizlere bilgi vermeye çalışacağız.

Geçtiğimiz yıllarda faizler oldukça düştü. Yüzde 5’leri gören faizler doların artması TL’nin değer kaybetmesi ve ülke ekonomisinde yaşanan gerileme nedeniyle tekrar yükseldi. Bankaların mevduat hesaplarına uyguladıkları faiz oranları arttı. Faiz oranlarının yüzde 11 oranına düştüğü günlerden yüzde 17 oranına kadar yükseldiği günlere tekrar geldik. Yaklaşık 2 yılda faiz oranları yüzde 130 oranında arttı.

Buda banka faiz oranları hesaplanmasını değiştirdi. Bugün itibariyle yüzde 17 ile hesaplanan mevduat faiz oranları 10.000 TL ile yılda 1500 – 1600 TL elde etmek mümkün. Aylık tutar ise 123 TL üzerinde olmaktadır. NOT: Bu rakamlar ve oranlar genelleme yapmak için verilmiştir, kesin şuan olan güncel oranlar değildir. Yakın olan oranlar verilmiştir.

Enflasyon oranının yüksek olması ülkemizi dünyada en yüksek faiz uygulanan ülkelerden biri yapıyor. Bu parası olan için iyi gözükebilir. Fakat mevduat faizi hiçbir zaman paranın tam değerini korumuyor. Yıllık enflasyon oranı yüzde 13-14 lerde olurken bankaların mevduat faizleri en yüksek 11’lerde kalıyor. Bununda bir miktarı faizden elde edilen gelire ait vergiye gittiği için faize bırakılan paranın değeri her yıl yüzde 5 oranında düşüyor. Faiz bırakılmayıp TL de kalanlar ise her yıl enflasyon oranında yani yaklaşık yüzde 13 oranında parasının değer kaybetmesini seyrediyor.

banka mevduat hesaplama

Banka Faiz Oranları Hesaplaması

Banka faiz oranları hesaplanırken yıllık tutara göre belirlenmektedir. Örneğin; şuanda bankaların uyguladığı faiz oranı en yüksek yüzde 11 civarında. Bu da yıllık oran olarak belirlenen tutardır. 10 bin TL si olan bir kişi yüzde 11’lik faizde yılda 1.100 TL faiz gelir elde edebiliyor. Yapılan kesinti sonucunda net faiz tutarı ise 10 bin TL de yıllık 1.010 TL olarak belirlenmektedir. Yüzde 11’lik faiz yıllık tutardır. Yılda 100 TL ile 11 TL faiz tutarı elde edebileceğini net olarak 10,2 TL elde edeceğiniz anlamına geliyor. Aylık olarak hesaplamak istediğinizde ise 10,2 TL’yi 12’ye bölerek 100 TL’nin ne kadar mevduat faizi getirisi elde ettiğini bulabilirsiniz.

Faizler Artacak mı?

Faiz oranları hızla artmaya devam ediyor. Bu durumda etkisi olan ABD ekonomik gelişmeleri, Türkiye’nin son dönemde içinde bulunduğu durum, seçim zamanının yaklaşması, TL’nin değer kaybedip doların değer kazanması gibi sebepler sayılabilir. Faiz oranları çok fazla artmayacaktır. Fakat, bu seviyelerden de aşağıya düşmesi şimdilik zor gibi görünüyor. Bu yüzden faizlerde çok büyük değişim beklenmiyor. Merkez bankasının alacağı kararlarda bu konuda etkili olacaktır.

banka-mevduat-faiz-oranlari

Parayı Faize Bırakmak Mantıklı Mı?

Bir miktar birikiminiz var ve bu birikimin değer kaybetmesini istemiyorsanız faiz garanti yatırımlardan biridir. 10 bin TL’si olan bir kişi parasını 1 yıl boyunca TL de bırakır da faize vermezse yaklaşık 1.000 TL faiz gelirini es geçmiş olur. Aslında enflasyon oranı yüzde 14 olduğu için 10 bin TL’nizin aynı değeri koruması için bir yılda 11.400 TL olması gerekir. Paranız 1 yıl sonra 11.400 TL olması gerekirken TL’de kalarak 10 bin TL ye sahip olmak mı? Faize bırakarak 11.000 TL ye yükselmesini sağlamak mı? istersiniz. Eğer kullanmadığınız bir para ise ve yatırım yapacak bir alanda bulamıyorsanız faiz yatırımı yapmak gayet mantıklı bir seçenek.

Bankaların yatırım hesaplarından herhangi bir ücret almaması ve güvenilir birçok bankanın size bu konuda yardımcı olacağını belirterek kullanılmayan paranın faizde kalmasının mantıklı olduğunu belirtmeliyim.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

HIZLI YORUM YAP