DOLAR

32,5006$% 0.15

EURO

34,7451% 0.04

GRAM ALTIN

2.490,69%1,17

ÇEYREK ALTIN

4.253,00%0,16

TAM ALTIN

16.936,00%0,63

BİTCOİN

2038468฿%0.46041

a

Obezite neden olur? Obezitenin nedenleri nelerdir?

Bu makalemizde yüzyılın sağlık sorunlarından biri olan ve giderek yaygınlaşan obezite neden olur? ve obezite nedenleri hakkında bilgi vereceğiz. Yüzyıllar içerisinde insan fizyolojisi değişime uğrasa da son yıllarda doğal olmayan yollarla vücut deformasyonu yaşıyoruz. Özellikle son zamanlarda tüm dünyayı sarmış şişmanlık alarmı insanları dikkatli olmaya ve önlemler almaya zorlamıştır.

Birkaç kilodan çok fazlasının alınmasıyla oluşan şişmanlık hastalığı yani obezite sebepleri kişilere göre farklılık gösterse de en temelde insanın kendi vücut yapısının gerektirdiği diyetin dışına çıkmasıdır. Burada kastedilen diyet sadece yemek değil; sağlıklı bir vücuda sahip olmak için yapılan etkinliklerin bütünüdür.

Obezite Nedenleri

Vücudumuzun sağlıklı olabilmesi için yapacağımız ilk şeyse düzenli ve dengeli beslenmedir. Tüm dünyada kabul edildiği üzere obezitenin nedenleri arasında en çok öne çıkan aşırı ve dengesiz beslenme sorunudur.

obezite nedir

Günümüzde insanların birçoğu hızlı değişen yaşam akışına uymak için öğünlerini ya hızla geçiştirmekte ya da vakit bulduklarında tıka basa yemektedirler. Elbette yemek yemek insan doğasından gelen en önemli ihtiyaçtır ancak gün içinde harcadığımızdan, yani normal yaşantımız için yeterli olandan, fazla veya az yememiz ya da düzensiz zamanlarda düzensiz miktarlarda yememiz vücudumuz için fazladan mesai ve işkenceden başka bir şey değildir.

obezite nedir, obezite neden olur

Obezite neden oluşur?

Obezitenin bir diğer önemli nedeni günlük hayattaki hareketsizliktir. İş gereği tüm gün masa başında oturan insanlardan tutun da boş vakitlerini televizyon karşısında değerlendiren kişilerin bu hastalığa yakalanma oranları yüksektir.

Çünkü vücudumuz belli bir kalori alma-yakma düzenine sahip olduğu gibi harekete ve mümkünse spora ihtiyaç duymaktadır. Gün içinde kaçındığımız merdivenlerden çıkma, yürüyerek bir yere gitme, oturduğumuz yerden küçük egzersizler yapma gibi basit hareketler obezitenin oluşma nedenleri arasında karşımıza çıkmaktadır.

obezite sebepleri nelerdir

Bu noktaya kadar obezite insan ve iradesi arasında bir çizgi gibi görünse de elde olmayan nedenlerden ötürü de kilo alımı başlayabilir. Örneğin; kalıtsal faktörlerden ötürü kişinin obezite olma ihtimali artabilmektedir.

Bunun yanında çevresel faktörler, hormonel sorunlar, psikolojik rahatsızlıklar yeme bozuklukları oluşturdukları için obeziteye davetiye çıkarmaktadır. Sayılan nedenler kişinin elinde olmayan şeylermiş gibi görünse de dikkat edilmelidir ki bunlar sadece kişinin obezite olma ihtimalini artırmaktadır.

Sonuç olarak obezitenin nedenleri pek çok maddeye ayrılabilse de aslında insanın vücudunu tanımamasından ve ihtiyacına karşılık verememesinden kaynaklanmaktadır. Obezite bir kader değil, seçimdir. Elde olmayan nedenler öne sürülse de obezite olmak ya da tedavi olmak her zaman kişiye ait bir seçimdir.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

HIZLI YORUM YAP