Dünyanın en büyük depremi ve depremleri ne zaman? hangi ülkelerde oldu? - Ege Gazete
DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ÇEYREK ALTIN

4.048,00%0,02

TAM ALTIN

16.168,00%0,01

BİTCOİN

2060519฿%-0.7989

  • Ege Gazete
  • Dünya
  • Dünyanın en büyük depremi ve depremleri ne zaman? hangi ülkelerde oldu?

Dünyanın en büyük depremi ve depremleri ne zaman? hangi ülkelerde oldu?

Günümüze kadar ölçümü en şiddetli olan dünyanın en büyük depremi ne zaman ve hangi ülkede oldu? Dünyanın en büyük depremleri hangileri? Şimdiye kadar ölçülmüş en büyük deprem ŞİLİ DEPREMİ olmuştur ve büyüklüğü 9.5 olarak ölçülmüştür. 2. olarak dünyanın en büyük depremi Alaska'da 9.2 büyüklüğünde meydana gelmiştir.

Şimdiye kadar farklı ülkelerde birçok deprem meydana geldi. Peki, dünyanın en büyük depremi ne zaman oldu? Dünyanın en büyük depremi hangi ülkede oldu? depremlerin şiddetleri ve ölü yaralı sayısı haberimizde verilmiştir. Dünyada her yıl yaklaşık olarak 500 bin deprem meydana gelmektedir. Şimdiye kadar meydana gelen ve ölçülen dünyanın en büyük depremi ŞİLİ DEPREMİ‘dir. Güney Amerika kıtasında Şili’de meydana gelen 9,5 büyüklüğünde deprem, şimdiye kadar ölçülmüş en büyük depremdir.

Şili depremi 10 dakika sürmüş ve ağır zararlar vermiştir.

2. en büyük ölçülmüş deprem ise Alaska’da meydana gelmiştir. 1964 yılında meydana gelen 9.2 şiddetindeki bu deprem tsunami’yi tetiklemiştir.

Dünyanın en büyük depremi Şili Depremi 9,5

Şili Depremi (9,5)

22 Mayıs 1960’da Güney Amerika kıtası Şili’de gerçekleşmiş olan deprem, bugüne kadar ölçülmüş en büyük deprem.

Şili depreminin ardından oluşan tsunami, Pasifik Okyanusu’nda hızlı bir şekilde ilerleyerek, ciddi can ve mal kayıplarına neden oldu.

Büyük Şili Depremi ya da 1960 Valdivia depremi, 22 Mayıs 1960 tarihinde tüm zamanların richter skalasıyla ölçülmüş en büyük depremi. UTC saat 19:11 de deprem moment magnitüd ölçeği ile 9,5 büyüklüğüne ulaşmış ve Şili’yi vurmuştur.

Dünyanın en büyük depremi Şili Depremi 9,5

Depremin merkez üssü başkent Santiago, Şili’nin yaklaşık 700 km güneyindeki Valdivia şehridir. Deprem Büyük Okyanus’ta yayılan tsunamiye sebebiyet vermiştir. Tsunami, 10.000 kilometre mesafedeki Hilo, Hawaii ve Güney Afrika’nın sahil bölgelerini tahrip etmiştir. Deprem kurbanlarının sayısının 3.000 kişi civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Bu depremin dalgaları yeraltından da yayıldığı için jeofizikçiler için büyük bir anlamı vardır. Bu dalgaların oluşumu ve süresinin ölçülmesi ile yeraltı hakkında birçok bilgiye ulaşılabilmiştir. Bu depremde bir çan gibi vuran yerin titreşimi, bir hafta ölçülebilir düzeyde sürmüştür.

Alaska Depremi (9,2)

Alaska’da 28 Mart 1964’te meydana gelen 9,2 büyüklüğündeki deprem, en şiddetli ikinci deprem olarak kayıtlara geçti. 3 dakika süren deprem, tsunamiyi tetikledi.

Sarsıntı ve ardından oluşan dev dalgalar, 128 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olurken yaklaşık 310 milyon dolarlık hasar oluşturdu.

Dünyanın en büyük 2. depremi ALASKA Depremi 9,2

Endonezya (Sumatra Adası) depremi ( 9,1)

26 Aralık 2004’te Hint Okyanusu’nda Sumatra Adası’nın açıklarında meydana gelmiş olan bu deprem, toplam 40 ülkede yaklaşık 230 bin kişinin ölümüne yol açarak 21. yüzyıla damgasını vurdu.

Dünyada gerçekleşen en büyük depremler… Dünyada ölçülmüş en büyük deprem hangisi?

9,1 büyüklüğündeki deprem, yaklaşık 10 dakika sürdü. Sarsıntı sonucunda oluşan metrelerce yüksekliğindeki dev dalgalar, Endonezya’nın yanı sıra Asya’nın kuzeyi ve Afrika’nın doğusunda 14 ülkeyi etkiledi.

dünyanın en büyük depremleri Endonezya (Sumatra Adası) depremi

Dünyada gerçekleşen en büyük depremler… Dünyada ölçülmüş en büyük deprem hangisi?

Deprem ve tsunami nedeniyle 1 milyon 700 milyon insan evsiz kaldı.
Depremden kaynaklanan tsunami dalgaları 30 m yüksekliğe ulaşarak, özelikle denize kıyısı bulunan ülkelerde çok ağır hasarlara yol açtı.

Japonya (Tohoku) depremi ve tsunamisi (9)

Deprem, 11 Mart 2011’de Japonya’nın kuzeydoğusundaki Honshu kıyılarının açıklarında, 24 km derinlikte, 9 büyüklüğünde meydana geldi.

Bu deprem, Japonya’nın aletsel olarak kaydedilmiş en büyük depremi olmasının yanı sıra, dünyada 1900’lerden beri kaydedilmiş en büyük beş deprem arasında yer alıyor.

dünyanın en büyük depremleri, Japonya (Tohoku) depremi ve tsunamisi

Dünyada gerçekleşen en büyük depremler… Dünyada ölçülmüş en büyük deprem hangisi?

Japon hükümeti, felaketi resmi olarak “Büyük Doğu Japonya depremi” olarak adlandırdı. Deprem sonrasında bölgede yüksekliği 37.9 metreye varan tsunami dalgaları meydana geldi.

Tsunami ülkede çok büyük zarara yol açtı. Depremde 15.900 kişi hayatını kaybetti ve 2.531 kişi hâlen kayıp olarak belirtiliyor.

Dünyada gerçekleşen en büyük depremler… Dünyada ölçülmüş en büyük deprem hangisi?

Kara ve demiryolları ağır hasar gördü, çeşitli yerlerde yangınlar çıktı ve bir baraj yıkılarak bölgeyi su basmasına neden oldu.

Kuzeydoğu Japonya’da 4.4 milyon ev elektriksiz, 1.5 milyon ev ise susuz kaldı, deprem sonucu gıda sıkıntısı da meydana geldi.

dünyanın en büyük depremleri, Japonya Tohoku depremi ve tsunamisi

Dünyada gerçekleşen en büyük depremler… Dünyada ölçülmüş en büyük deprem hangisi?

Deprem ve sonrasında tsunami, Fukuşima nükleer santralinde hasara yol açtı. Nükleer reaktörlerin ağır hasar alması sonucu yayılan radyasyona engel olunamadı.

Rusya (Kamçatka) Depremi (9)

Rusya’nın doğusunda 4 Kasım 1952’de meydana gelen depremin büyüklüğü 9,0 olarak ölçüldü.

Depremin yaşandığı Kamçatka bölgesi Avustralya, Asya ve Amerika kıtaları arasındaki deprem levhalarının bulunduğu ve sık sık sismik aktivitelerin yaşandığı “Pasifik Ateş Çemberi” adlı bölgenin kuzey ucunda yer alıyor.

dünyanın en büyük depremleri, Rusya (Kamçatka) Depremi 9

1 milyon doların üzerinde maddi hasar oluşturan depremde can kaybı olmadı.

Kamçatka’da 4 Kasım 1952’de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem, 1900’den bu yana kaydedilen en büyük depremler arasında yer alıyor.

Şili Depremi (8,8)

27 Şubat 2010’da Şili’de Concepcion kenti yakınlarında yerel saati 03:34’te (06:34 UTC) çok şiddetli bir deprem meydana geldi.

Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu, 8.3 olarak duyurduğu deprem büyüklüğünü önce 8.5’a, daha sonra 8.8’e yükseltti.

Depremin merkez üssü, başkent Santiago’nun 325 kilometre güneybatısı ve Concepcion kentine 115 kilometre uzaklıktaydı.

Yerin 35 kilometre altında meydana gelen deprem, yaklaşık 1.5 dakika sürdü. 2 milyon kişiyi etkileyen depremde 500 bin ev yıkıldı ya da ağır hasar gördü.

Dünyada gerçekleşen en büyük depremler… Dünyada ölçülmüş en büyük deprem hangisi?

Deprem nedeniyle yollar, köprüler ve bazı hastaneler yıkıldı, elektrik ve telefon şebekeleri de çöktü.

8,8 büyüklüğündeki depremin ardından Şili’de, en büyüğü 6,9 olmak üzere 60 kadar artçı deprem meydana geldi.

Küba depremi (7,7)

Küba ve Jamaika arasındaki bölgede 28 Ocak 2020’de 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Enstitüsü (USGS), merkez üssü Küba’nın güneyi ile Jamaika’nın 117 kilometre kuzeybatısı olan depremin, deniz tabanının 10 kilometre altında gerçekleştiğini bildirdi.

USGS, depremin büyüklüğünü ilk anda 7,3 olarak açıklamıştı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

HIZLI YORUM YAP