30 Ekim 2020 İzmir depremi yeni açıklamalar - Ege Gazete
DOLAR

32,3400$% -0.07

EURO

34,8790% 0.06

GRAM ALTIN

2.392,77%-0,15

ÇEYREK ALTIN

3.944,00%0,37

TAM ALTIN

15.753,00%0,37

BİTCOİN

2024751฿%5.57121

30 Ekim 2020 İzmir depremi yeni açıklamalar

ŞOK AÇIKLAMA! ‘Bazı kolonları, ikinci kattan başlayan binaya bile rastladık’ 30 Ekim 2020 yılında İzmir Seferihisar açıklarında 6.6 büyüklüğünde meydana gelen deprem. Bir çok şehirde hissedilmişti. 

izmir-depremi-yeni-aciklamalar

30 Ekim 2020 yılında İzmir Seferihisar açıklarında 6.6 büyüklüğünde meydana gelen deprem. Bir çok şehirde hissedilmişti. Depremden en çok etkilenen yerlerin başında Seferihisar ve bayraklı geliyordu.
Yıkılan bir çok binanın arasında en çok can kaybı yaşanan Emrah apartmanı müteahhiti Hayati uzun 1992’de Erzincan’da meydana gelen depremde kaybettiği torunun adını verdiği Emrah apartmanı İzmir’deki depremde ilk yıkılan ve en çok can kaybının olduğu doğrulanmıştı. çok geçmeden deprem bölgesinde ağır hasar gören binaları teşhis eden İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) PROF. Dr. CELALETTİN KOZANOĞLU’ DAN ŞOK AÇIKLAMA! ‘Bazı kolonları, ikinci kattan başlayan binaya bile rastladık.

Vatandaşlar tekrar uyarılmıştı

İzmir Büyükşehir Belediyesi depremde hayatını kaybeden 117 kişi anısına kapsamlı bir anma programında İzmir Teknik Üniversitesi (İEÜ) inşaat mühendisliği Bölüm başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu 30 Ekim’de meydana gelen depremin yıl dönümünde konuşaraka vatandaşları tekrardan uyardı, yapılması gerekenleri hatırlattı.

Kazanoğlu

“Bundan 30-40 yıl önce, zemin etütleri günümüzdeki kadar hassas yapılmıyordu. Binanın yapısı, zeminle ilşkisi şimdiki gibi detaylı incelenmiyordu. Artık teknik sistemler arttı. Depremin ve binanın özelliklerini biliyor, hatta kaydediyoruz. Deprem sırasında binadaki esnemenin, yer değiştirmenin ne kadar olması gerektiğini analiz ediyor. Zemin ve yapı etkileşimi, depremin Kuvvetini artıran ya da eksilten özellikler oluşturuyor. Ancak umutlanmalı ki her depremin kendine has bir titreşim periyodu vardır. Örneğin, 2 katlı binaya da çok katlı binaya da zarar verebilecek deprem periyotları olabilir. Bazı kişilerde ‘ zemin kötü bile olsa, az katlı binaya kolay kolay bir şey olmaz’ algısı var. Ancak bu tutum, bilimsel ve doğru değil. Az katlı binaların depremde daha zor yıkılacağı, her zaman daha dayanıklı olduğu gibi bir genelleme gerçekçi olmaz” diyerek izmirli halkını bir kez daha bilinçlendirdi.

“YA DEMİR EKSİKLİĞİ YA DA MALZEME KALİTESİZLİĞİ VAR”

Depremde hasar alan binaların büyük çoğunluğunda demir eksikliği ya da malzeme kalitesizliği tespit ettiklerini belirten Kozanoğlu: “Bu incelemeler sırasında özellikle depremden sonra ağır ya da orta hasar gören binalardaki eksikleri de görmüş olduk. Depremde hasar alan binaların büyük çoğunluğunda demir eksikliği ya da malzeme kalitesizliği var. Binaların yapımında projeye sadık kalınmadığını da görebiliyoruz. Bina; projede, kağıt üzerinde doğru kurgulansa bile uygulama hataları olabiliyor. Hasar gören binalardaki en büyük sıkıntılardan biri de zemin yapısının adeta hiçe sayılması. Demir kullanımındaki eksiklik de çok ciddi sonuçlar doğuruyor. Maliyeti azaltmak için yapılan bu işlem, yıkıma davetiye çıkarıyor.

Binalarda daha az demir kullanılıyormuş

Bazı binaların kolonlarında, olması gerekenden yüzde 20-30 daha az demir kullanıldığını gördük. Binada, enine donatı dediğimiz; ‘etriye’ olarak adlandırdığımız demir donatılar vardır. Bu etriyeler, kolonlardaki boyuna demirleri sararak uygun aralıklarla yerleştirilir. Bu kurala uyulmayan bazı binaların kolonlarında, boyuna demirlerin burkulduğuna rastladık. Birçok binada kolonun içindeki boyuna demirlerin burkularak eğildiğine ve kolon içinde büyük boşluklar meydana geldiğine de şahit olduk. Hatta bazı kolonları ikinci kattan başlayan binaya bile rastladık.” Dedi.K

Kuş figürleri hayatını kaybeden 117 insanın sonsuzluğa uçuşlarını temsil ediyor.

Anma programı kapsamı içinde bayraklı Öğretmenevi yanında bulunan Hasan Ali Yücel parkında açılan 30 Ekim deprem anıtı’nın başlangıç noktasında üç pano bulunuyor. Bu panolarda depremin olduğu tarih ve saat ile kaybettiğimiz 117 kişinin isimleri yer alıyor. İsimlerin yazılı olduğu panolarda kuş figürleri yer alırken, kuş figürler hayatını kaybeden 117 insanın sonsuzluğa uçuşlarını temsil ediyor. Anma programının sonunda 117 beyaz balon gökyüzüne serbest bırakıldı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

HIZLI YORUM YAP