Diyet hataları nelerdir? Sağlıklı diyet nasıl yapılır? - Ege Gazete
DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ÇEYREK ALTIN

4.048,00%0,02

TAM ALTIN

16.168,00%0,01

BİTCOİN

2069521฿%0.84109

  • Ege Gazete
  • Kadın
  • Diyet hataları nelerdir? Sağlıklı diyet nasıl yapılır?

Diyet hataları nelerdir? Sağlıklı diyet nasıl yapılır?

Bu makalemizde sizlere, en çok yapılan diyet hataları ve sağlıklı şekilde nasıl diyet yapılır? Bunlardan bahsedeceğiz. Bu yazımızda sağlıklı şekilde zayıflama nasıl olur? ve sık yapılan zayıflama diyet hatalarını anlatacağız.

Diyet denince ilk akla gelen sevdiğimiz yiyecek ve içeceklerden uzaklaşmamız gerektiği düşüncesidir. Bu düşünce biçimi insanların psikolojilerini olumsuz yönde etkileyen, bireylerin farkında olmadan sağlıklı beslenmelerini aslında kendilerinin engellediği bir durumdur.

Diyet, sağlığın ve zindeliğin korunması için gerekli beslenme düzeni olduğundan hayatımızda yaşam şekli olarak her daim yer almalıdır. Çünkü; sağlıklı beslenmek, diyet yapmak her ne kadar zor gibi gözükse de aslında çok kolaydır… Ege Gazete olarak sizlere diyet hatalarını ve sağlıklı diyet nasıl yapılır? anlatmaya çalışacağız.

En Çok Yapılan Diyet Hataları Nelerdir

En Çok Yapılan Diyet Hataları Nelerdir?

Öncelikle öğrenmemiz gereken bizim beden sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen Diyet hataları nelerdir?
Hareketsiz yaşam biçimi: Diyet yapıyoruz ama hareketsiz bir yaşam biçimimiz var. İşe araba ya da toplu ulaşım araçları ile gidiyoruz. Ofiste oturarak çalışıyoruz. Tüm gün gıda tüketiyor fakat tükettiklerimizin enerjiye dönüşerek yağ yakımı olması için herhangi bir çaba göstermiyorsak öncelikle bu hatamızı düzeltmeye çalışarak işe başlayabiliriz.

Uzmanlar haftada en az üç gün bir saatlik yürüyüşler yapmamız gerektiğini ısrarla hatırlatıp hiç olmazsa işimize toplu taşıma ile gidiyorsak ineceğimiz duraktan bir ya da iki durak önce inip yürümenin, asansör ya da yürüyen merdiven kullanımını azaltmanın bile bizlere fayda sağlayacağını önemle vurguluyorlar. Bir diğer önemli konu ise spor yapmak. Eğer zaman veya bütçeniz bir spor salonuna gitmeye elverişli değilse, mümkün oldukça azda olsa egzersiz hareketleri yapın. Çünkü, hem beden hem zihin hem de ruh sağlığı için çok faydalıdır.

Öğün Atlayarak Beslenme

Diyet yaparken yapılan hatalardan bir diğeri hatta en önemlisi öğün atlayarak günümüzü geçirmeye çalışmaktır. Güne başlarken kahvaltı yapmanın önemi büyüktür. Kahvaltı birçok besin grubunun bir arada toplanarak tüketilmesini sağladığından gün içerisinde enerjimizin yüksek olması ve verimli bir gün geçirebilmemiz adına önemlidir.

Öğün Atlayarak Beslenme sağlıksız beslenme çeşidi

Beslenmemizde dikkat etmemiz gereken diğer bir hususta ara öğün tüketimlerimizdir. Sabah ve öğle arası bir ara öğün, öğle ile akşam arası bir ara öğün olmak üzere günde en az iki ara öğün olarak değerlendirmemiz gerekir. Bu demek oluyor ki üç ana, iki ara öğün olmak üzere en az beş öğün ile günümüzü sık ama ölçülü yiyerek sağlıklı bir şekilde geçirmemiz gerektiğidir.

Yetersiz Sıvı Tüketimi

Uzmanlar sağlıklı bir bireyin günde en az 2-2,5 litre sıvı tüketmesi gerektiğini söylemektedirler. Buradaki sıvı tüketiminden kasıt sadece sudur. Suyun dışında tüketilen kahve, çay gibi içecekler almamız gereken bu miktara dahil değildir. Burada ayrıca belirtmemiz gerekir ki gün içerisinde tükettiğimiz kahve, çay gibi içeceklerin kullanımının şekersiz olmasının vücuda sağladığı önemi göz ardı etmememiz gerekir.

Yetersiz Sıvı Tüketiminin zararları

Bu tarz içecekleri tüketmek yerine metabolizmayı hızlandıran bitki çayları ve evde kendimizin hazırlayabileceği katkısız meyve sularını tüketmek ek bir tercih olarak aklımızda bulunmalıdır. Fakat vazgeçilmezlerimizin arasında kahve, çay gibi içecekler varsa mümkün olduğunca az şekilde hayatımızda yer vermeliyiz.

Şok Diyetlerle Zayıflamaya Çalışmak

Bilinçsiz bir şekilde yapılan şok diyet olarak tanımlanan diyetleri yapmak:

Bu tarz bir beslenme tarzı hem vücut sağlığımızı olumsuz yönde etkiler hem de verilen kiloların kolay bir şekilde geri alınmasını sağlar. Yani kilogram olarak başladığımız yere ya da daha ilerisine geri dönmek istemiyorsak vücudumuza asla bilinçsiz ve şok diyetler uygulamamalıyız.

Bilinçsiz bir beslenme tarzı vücudumuzdaki dengelerin bozulmasına yol açar. Ani tansiyon düşmesi, ani tansiyon çıkması, bayılmalar, baş ağrısı, kalp ritim bozuklukları gibi birçok olumsuz duruma yol açabilir. Burada önemli olan vücudumuza uygun ve bilinçli olarak hazırlanmış bir diyet listesi ile yolumuza devam etmektir.

Örneğin; tansiyon veya şeker hastalarının beslenme programı, bu tarz sağlık sorunları olmayan insanlara oranla farklı olarak hazırlanmalıdır. Bir diğer örnek ise; çocuk ile yetişkin bir bireyin beslenme programının da farklı olması gerektiğidir. Gelişim çağında olan çocuk ile gelişme sürecini tamamlamış yetişkin bir bireyin beslenme ihtiyaçları pek tabi ki farklı olacaktır.

Bu Makalemizi okumanızı da tavsiye ederiz: Hızlı Kilo Nasıl Verilir?

Sağlıklı Diyet Yapmak

Hazır gıdalar ve fast food gibi besinler ile beslenmek: Bireyler çalıştığından ya da başka sebeplerden ötürü birçok konuda olduğu gibi beslenmektedir. Yaşamlarını pratikleştirme ve zamandan tasarruf adına bu tarz bir beslenme alışkanlığı geliştirmiş olabilir.

fast food, sağlıklı nasıl diyet yapılır

Bu tarz bir beslenme devamlılık haline gelirse kişi sağlıklı beslenme hususunda gerekli özeni göstermeyerek sağlığını ihmal etmiş insan sayısı oldukça fazla. Her yıl yapılan araştırmalar sonucunda ülkemizin obezite konusunda oranının maalesef ki olumsuz yönde ilerleme kaydettiğini görüyoruz. Bu nedenle bu konuyla ilgili kamu kurumlarınca yapılan çalışmalar gün geçtikçe artmakta. Toplumu bilinçlendirme adına ücretsiz seminerler, ücretsiz spor alanları ve aktiviteleri gibi olanaklar sunulmaktadır.

Bu makalemizde ilginizi çekebilir: Obezite neden olur?

Sonuç olarak; günümüze kadar toplumsal olarak yanlış bilinen bir kanı ile algılanan diyetin yasaklar değil de sağlıklı beslenme olduğunu unutmayınız. Bilinçli beslenmenin bireyin tüm hayatı yönünde olumlu rol oynadığını unutmayarak yaşamımıza devam etmemiz gerektiğini bilmeliyiz. Diyet yaparken farkında olmadan yaptığımız hataları telafi etmenin bizlere sağlayacağı faydaları asla unutmamalıyız.

Aksi takdirde zaman içerisinde sağlıksız yaşam ve fazla kilolu vücuda sahip olmak depresyona bile girmeniz mümkün olabilir.

Sağlıklı beslenin, sağlıklı yaşayın…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

HIZLI YORUM YAP